luontopolku

Sundsbergissä sijaitsee poikkeuksellisen monimuotoinen metsä, jossa viihtyvät useat lintu- ja eläinlajit mustarastaista ilveksiin. Monia eri metsätyyppejä sisältävältä alueelta löytyy myös kymmeniä Suomen Punaisessa Kirjassa lueteltuja uhanalaisia lajeja, kuten sammalia, jäkäliä, kääpäsieniä ja kovakuoriaisia.

– Aluetta tutkineen ja tänä vuonna Pohjoismaiden ympäristöpalkinnon voittaneen Olli Mannisen mukaan koko Uudellamaalla ei ole kuin muutamia näin hienoja vanhan, luonnontilaisen kaltaisen metsän kohteita, sundsbergiläinen biologi ja toimittaja Riku Cajander kertoo.

Jotkut metsän alueet ovat olleet hakkaamattomana jopa 150 vuotta. Selitys Sundsbergin metsän ainutlaatuisuuteen löytyy sen historiasta.

– Metsä oli saanut olla pitkään käsittelemättömänä jo ennen kuin se luovutettiin Neuvostoliitolle osana Porkkalan vuokra-aluetta. Venäläisetkään eivät muutamia puolustusrakennelmia ja juoksukaivantoja lukuun ottamatta koskeneet puustoon, joten metsä sai kehittyä luonnonmukaisesti rauhassa ja tulla normaalia vanhemmaksi, kuvailee Cajander.

Luontopolku syntyi yhteistyönä

Alueeseen on syksystä 2010 lähtien päässyt tutustumaan luontopolun avulla. Vajaan 30 hehtaarin alueelle ulottuva luontopolku koostuu kolmesta reitistä, joiden yhteispituus on noin 2,5 kilometriä. Lähtöpisteitä on kaksi. Alueen kasveista, eläimistä ja vanhaan metsään liittyvistä ympäristöarvoista kertovia opastetauluja löytyy reittien varrelta toistakymmentä.

Luontopolkua ovat olleet tekemässä Kirkkonummen Ympäristöyhdistys, suunnistusseura Lynx ja EKE-Rakennus Oy. Ehdotus luontopolun rakentamiseksi tuli Ympäristöyhdistykseltä. Käytännön toteutuksen mahdollisti EKE:n tuki. Luontopolun tukeminen oli EKE-Rakennukselle helppo valinta, sillä ainutlaatuisen metsäalueen säilyttäminen on lähellä EKE:n yritysarvoja.

– Luontopolun alue on merkitty yleiskaavassa asunto- ja pienteollisuusalueeksi. Halusimme kuitenkin suojella tätä biodiversiteetiltään ainutlaatuista metsää. Olen itsekin ollut useamman kerran samoamassa alueella, kertoo EKE-Rakennuksen toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurén.

Yksi metsä, monta mahdollisuutta

Sundsbergiläiset käyttävät luontopolun aluetta moniin tarkoituksiin. Alueella lenkkeillään, sienestetään ja retkeillään. Säännöllisistä kävijöistä suurin osa on kuitenkin Kartanonrannan koulun ja esikoulun oppilaita sekä päiväkodin lapsia ryhmänohjaajineen ja opettajineen.

Kävijöiden määrää ei ole mitattu, mutta arviolta käyntikertoja on vuodessa noin 2 500. Kävijöistä suurin piirtein 80 prosenttia on tarha- ja kouluryhmiä, ja määrä vain kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitteilla onkin yhteistyön kehittäminen koulujen kanssa esimerkiksi luontopolusta kertovan opetusmonisteen muodossa.

”Löydä unelmatalollesi tontti tai ihastu toteuttamiimme kohteisiin idyllisessä Sundsbergin rannassa. Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää!”

hr-beige

Asuntomyynti

p. (09) 6130 3450

asuntomyynti@eke.fi